We leven in een maatschappij waarin de vraag naar persoonlijke ontwikkeling steeds verder toeneemt. Mensen gaan meer nadenken over hun dromen en ambities. De lat ligt daarnaast ook nog eens hoog in onze huidige prestatiecultuur. Een NLP opleiding is een goede manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Deze opleidingen bestaan van driedaagse cursussen tot een jaaropleiding; op iedere vraag is wel een aanbod te vinden. Hoe weet je uit al dat aanbod de NLP opleiding te vinden die past bij jou? En misschien nog wel belangrijker, hoe onderscheid je de kwaliteit van deze opleidingen?
Wat is NLP?
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is ontstaan nadat de oprichters Richard Bandler en John Grinder jarenlang onderzoek hebben gedaan naar de gedragspatronen van zeer begaafde therapeuten. Hieruit is een praktisch model gekomen dat zich richt op het verhogen van effectieve communicatie, persoonlijke verandering, een efficiënte manier van leren en – natuurlijk – een prettiger leven. Nadat ze het model in eerste instantie bij andere therapeuten hadden uitgetest, is het beschikbaar geworden voor iedereen: van salesmanager tot verpleegster, van leerkracht tot techneut.
NLP is een model gericht op effectieve communicatie en doelgerichte verandering in het leven.
Lees meer: Wat is NLP?
NLP integreren in je leven
Het eigen maken van het NLP model, de zienswijze en het koppelen aan eigen gedrag vraagt om voldoende tijd en ruimte voor integratie. Verandering in het leven treedt ook niet automatisch op na het lezen van een zelfhulpboek. Een erkende NLP opleiding helpt om bewust te worden van eigen gedachten en gedrag en te begrijpen vanuit welke patronen dit gedrag is ontstaan. Door te werken aan deze patronen, ontstaat een wezenlijke verandering in het gedrag. Het herhalen van oefeningen en technieken uit het NLP model is een essentieel onderdeel voor gedragsverandering. Hierdoor vindt een verschuiving plaats in de gedrags- en denkkaders die we in de loop der tijd hebben ontwikkeld.
Nederlandse Vereniging voor NLP
Een NLP opleiding, erkend door de Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP), hanteert een minimum aantal contacturen met de NLP trainer om de kwaliteit te waarborgen. De NLP opleiding bij AVPL voldoet ruimschoots aan de norm van 130 uur. Het is dus belangrijk het aantal cursusuren te controleren bij de keuze van een NLP opleiding. Helaas voldoen niet alle opleidingen hier aan.
Lees meer: Een volgende stap in mijn carrière met NLP
Een veilige plek
Het loslaten van al onze zorgvuldig opgebouwde patronen is niet zo eenvoudig. Werkelijk naar eigen gedrag gaan kijken vraagt om veiligheid. Een veilige plek waarin jij jezelf durft te laten zien. Daarom kiezen wij bij de academie voor kleine groepen van maximaal 12 personen. Bij grotere groepen kunnen mensen, als het een beetje spannend wordt, soms de neiging krijgen om weg te duiken. Wil je werkelijk iets leren, dan is dat uiteraard niet de manier. Wij zorgen voor een veilige groep, waarin de cursisten veel van zichzelf durven te laten zien en uit hun comfortzone durven te komen. Ook de NLP trainers zijn onderdeel van de groep. Door de kleine groep heeft de trainer voldoende ruimte om bij iedere individuele cursist betrokken te zijn. Trainers van de academie zijn naast trainer ook coach en werken daardoor ook individueel met mensen.
Bekijk de video: Ervaring van een NLP-cursist
Vergelijken van opleidingen
Daar waar de materie ingewikkeld is, hebben we al gauw de neiging om ons te laten leiden door de laagste prijs. Ervaring en geschiedenis hebben ons geleerd dat dit niet het belangrijkste uitgangspunt is. Belangrijke onderdelen om op te letten bij de keuze van een geschikte NLP opleiding zijn onder andere: het aantal uren begeleiding, de groepsgrootte, lunchkosten en een erkende certificering door de NVNLP.
Wil jij meer weten over onze NLP opleidingen? Wij organiseren gratis NLP informatieavonden door heel Nederland. Ook bieden wij de mogelijkheid om een gratis adviesgesprek aan te vragen met één van onze NLP trainers. Wil jij een volgende stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling?
Geef een reactie