De wereld is voornamelijk ingericht voor koppels. Ben je single? Dan kan dit de druk voor het vinden een liefdesrelatie weleens doen toenemen. Maar “gelukkig” hoeft er tegenwoordig maar weinig moeite gedaan worden om in contact te komen met een potentiële levenspartner. Een avondje swipen en je hebt binnen de kortste keren een date. Klinkt allemaal leuk, maar soms is het nog even niet de tijd om te daten…
Wat betekent single zijn voor jou?
Happy single, wanneer ben je dat eigenlijk? Sommige mensen zijn jaren vrijgezel en daarmee helemaal tevreden. Ze genieten van hun individuele leven waarin ze alles zelf kunnen bepalen. Niemand die teleurgesteld vraagt of je ’s avonds gezellig thuis wilt blijven als je deur uit wilt gaan. Er zijn ook veel mensen die er niet aan kunnen wennen. Jarenlange relaties en een nieuwe liefde zodra de oude goed en wel is losgelaten. Single zijn betekent dus voor iedereen iets anders. Vaak gaat dit samen met de relatie die je met jezelf hebt.
Hoe goed heb jij het met jezelf?
De relatie met jezelf is misschien wel de belangrijkste die er is in het leven. Heb je een fijne en stabiele relatie met jezelf, dan luister je naar jouw behoeften. Je durft ruimte in te nemen en jezelf zichtbaar te maken. Je bent namelijk niet bezig met wat anderen van je vinden, je hebt het goed met jezelf. Dit betekent niet dat je anderen niet nodig hebt. We zijn tenslotte sociale wezens. Je erkent dat je contacten nodig hebt en durft kwetsbaar te zijn. Het verschil is dat je jezelf niet afhankelijk maakt van de ander. Je kunt leunen, om vervolgens weer op eigen benen te staan.
“In de ogen van de ander leer je jezelf kennen”
De voordelen van een tijdje single zijn
Ben je single, dan kan het heel gezond zijn om de dates even te laten voor wat ze zijn. Een tijdje focussen op jezelf in plaats van op de zoektocht naar de ware. Deze tijd helpt je om aandacht te besteden aan de relatie met jezelf. Je zelfredzaamheid wordt vergroot en je ontdekt misschien wel nieuwe kanten van jezelf. Ervaar je de volgende tekenen? Dan is het een goed idee om even tijd voor jezelf te nemen.
1. Je wilt in het plaatje passen
Vanuit de maatschappij en de omgeving kan een druk ontstaan om vooral zo snel mogelijk een volgende levenspartner te vinden. Een relatie is nog steeds de norm in onze huidige samenleving. Misschien word je steeds geconfronteerd met vragen over je vrijgezelle leven. Wanneer je het belangrijk vindt om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan het zijn dat deze druk van buitenaf ervoor zorgt dat je nog harder op zoek gaat – met een heleboel dates waar je geen zin in hebt als gevolg. In dit geval helpt het om de zoektocht los te laten en je te richten op jezelf. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk in het leven?
2. Je ervaart angst bij een relatie
Ervaar je spanning bij het toelaten van een persoon in je leven? Slaan de zenuwen toe als iemand dichtbij lijkt te komen? Dan kan er sprake zijn van bindingsangst. Anderzijds kun je ook een angst ervaren om juist verlaten te worden. Je vindt het moeilijk om eigen ruimte in te nemen en de ander te vertrouwen. Hierbij kan er sprake zijn van verlatingsangst. In beide gevallen is het goed om een stapje terug te doen. Onderzoek welke overtuigingen ten grondslag liggen aan de angst. Reflecteer op vorige relaties wat daar is gebeurd en of de angst een terugkerend element is.
Patronen in het leven kunnen in onze vroege jeugd ontstaan, waar we misschien niet meer bewust bij kunnen komen. Ook kunnen verstrikkingen uit vorige generaties ervoor zorgen dat we belemmeringen in het huidige leven ervaren. Een familieopstelling maakt je op liefdevolle wijze bewust van de oorzaak van deze verstrikkingen. Regelmatig organiseren wij een avond familieopstellingen, kijk voor meer informatie.
3. De relatie is net over
Een nieuwe liefde kan een perfecte afleiding zijn wanneer je relatie net over is. Je wordt niet geconfronteerd met het alleen-zijn en het kan de pijn behoorlijk verzachten. Toch sla je hierbij een belangrijke deel over in de contactcirkel. Ieder contact doorloopt een aantal fases. Sla je een fase over, dan mis je een belangrijk stap om te groeien. Als een relatie wordt beëindigd komen we in de rouwfase. In deze fase ervaar je het gevoel van verlies. Door de pijn en het verdriet toe te laten leer je om het ook weer los te laten. Hierna komt de zingeving; wat heeft de relatie je gebracht? Welke lessen heb je geleerd? Door deze stappen bewust te doorlopen voorkom je dat je in de toekomst in eenzelfde situatie terechtkomt.
Meer weten over de contactcirkel? Lees deze blog!
4. Je zoekt erkenning buiten jezelf
Hoop jij bij iedere date dat dit dan echt de ware is? Merk je dat je het moeilijk vindt om jezelf te zijn omdat je graag in de smaak wilt vallen bij de ander? Of maakt je hart al een sprongetje bij ieder berichtje dat je krijgt op een datingsite? Ook dan is het goed om even pas op de plaats te maken. Besteed de tijd die je overhoudt aan je persoonlijke ontwikkeling. Door bewust te worden van je gedrag en waarom je doet zoals je doet, ontstaat ruimte voor verandering. Jezelf leren kennen vergroot zelfacceptatie. Heb het eerst goed met jezelf, pas dan is er plek voor een ander. De ander is geen invulling voor gevoelens van eenzaamheid of onzekerheid, maar een aanvulling op een waardevol leven.
Een gezonde relatie voldoet aan 6 vormvoorwaarden. In deze blog besteden we hier meer aandacht aan.
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en ontwikkelingen? Laat je gegevens achter en ontvang vrijblijvend de AVPL nieuwsflits! Uiteraard kun je je altijd eenvoudig weer uitschrijven.
Geef een reactie