“De reden voor mij om te starten met de opleiding? Kort gezegd, omdat ik NLP trainer wilde worden.” Matthijs rondde in november 2018 de opleiding Train de Trainer af bij AVPL. Toch was dit zaadje niet direct geplant toen hij startte met NLP. Wanneer begon dit verlangen te groeien? En wat heeft de opleiding hem naast het trainerschap opgeleverd? Je leest het in dit interview.
Het vuurtje werd aangewakkerd
“Toen ik startte met NLP in de Practitioner opleiding was ik nog niet overtuigd dat ik iets met trainen wilde gaan doen. NLP was voor mij meer een cursus vanuit de insteek ‘dan leer ik wel even hoe ik anderen kan leren communiceren’,” zegt Matthijs lachend. Natuurlijk besefte hij al snel dat de kracht van de communicatie de respons is die je krijgt. Tijdens de opleiding merkte hij hoe leuk hij het vond dat NLP zo praktisch is. Hij sparde hier graag over met zijn medecursisten. “Toen was er wel een vuurtje dat op de achtergrond ging branden.”
Het vuurtje werd warm gehouden…
Vanuit de overtuiging dat hij naast zijn werk bij een verzekeringsmaatschappij er niet iets anders naast kon doen, bleef het vuurtje wat lichtjes branden. Matthijs vervolgde zijn NLP traject met de Master opleiding. Onder andere vanwege de onzekerheid of hij wel klaar voor was voor het trainerschap en of dit mogelijk was naast zijn huidige baan, startte hij eerst met de NLP Coach opleiding. Na het afronden van deze opleiding was het duidelijk, Matthijs wilde zelf voor de groep staan.
“Ik ervaar zelfverzekerdheid door het vertrouwen dat het in de kern goed zit en bijzaken los te laten. Daardoor vertrouw ik meer op mijzelf. Dat is een heel andere vorm van zelfvertrouwen kan ik je zeggen!”
Aan de slag als assistent trainer
Hij begon met assisteren bij NLP trainingen. “Voor mijn werk stond ik al weleens voor groepen dus het trainen was mij niet vreemd.” De trainersopleiding gaf meer focus in het geven van lessen. “Voorheen was ik bezig met wat ik van andere trainers had gezien en wat ik las in boeken. Tijdens de opleiding leerde ik over leerstrategieën, mijn eigen sterke punten als trainer en de kaders en kern van de NLP-stof. Dat heeft mij heel veel opgeleverd.” Met welk doel wordt het NLP onderdeel overgebracht en waar gaat het écht over? “Zolang je dat voor jezelf duidelijk hebt, weet je iedere situatie om te buigen richting het NLP-straatje,” aldus Matthijs.
Jezelf leren kennen
Op persoonlijk gebied heeft de opleiding veel opgeleverd in het loslaten van controle. “Ik ontleende mijn zelfverzekerdheid aan een extreem goede voorbereiding. Nu ervaar ik zelfverzekerdheid door het vertrouwen dat het in de kern goed zit en kan ik bijzaken loslaten. Daardoor vertrouw ik meer op mijzelf. Dat is een heel andere vorm van zelfvertrouwen kan ik je zeggen!” De opleiding draagt bij aan stuk zelfkennis. “We hebben onder andere een waardeboom opgesteld.” De waardeboom is een oefening waarin je een verdieping maakt in je belangrijkste waarden. De onderste lijn geeft veel informatie over wat voor jou belangrijk is. “Voor mij is dit de waarde ‘oprechtheid’. Als ik het idee heb dat iemand niet oprecht is, dan voel ik dat er iets niet klopt. Dit in kaart brengen zorgt dat ik duidelijker inzie waardoor een bepaalde situatie niet lekker loopt.”
“Je hebt het idee dat je een soort maatwerk training krijgt. Chris is heel authentiek; what you see is what you get. ‘Als je gewoon jezelf bent, ben je goed genoeg’ is zijn boodschap.”
De opleiding bij AVPL
Met veel plezier kijkt Matthijs terug op de opleiding bij AVPL. “Elke lesdag was een nieuwe uitdaging. De trainer Chris stemt zijn lesstof af op wat ontstaat in de groep. Je hebt het idee dat je een soort maatwerk training krijgt. Chris is heel authentiek; what you see is what you get. ‘Als je gewoon jezelf bent, ben je goed genoeg’ is zijn boodschap. Dat straalt hij zelf ook uit. Hij kijkt echt naar jouw sterke punten en hoe jij dit verder kunt uitbouwen.” Het grootste leermoment tijdens de opleiding was het besef dat alles wat voorbijkomt gebruikt kan worden. “Ik heb wel iets met controle en structuur. Ik bereid dingen graag goed voor en bedenk van tevoren hoe het gaat verlopen,” vertelt Matthijs. Maar interactie laat zich meestal niet plannen… “Tijdens het trainen merk ik juist dat ik in de interactie met de groep sterk ben. Dat kun je niet plannen en controleren. Mijn grootste leermoment is dat wanneer ik weet wat de kaders zijn, ik de dingen die organisch voorbijkomen zo kan ombuigen dat het in de lesstof van de dag past. Dat maakt het voor mij en de cursisten een stuk leuker en vrijer.”
Wanneer volg je een trainersopleiding?
Naast NLP trainingen draagt de opleiding ook bij aan het geven van trainingen en workshops buiten NLP. “Je ontwikkelt training-skills en ontvangt NLP-tools om bijvoorbeeld beter contact te maken met de cursisten, door te doorvragen op wat wordt gezegd, of een kleine oefening in te zetten als ijsbreker.” Desondanks vind hij de opleiding wel het meest geschikt wanneer je daadwerkelijk NLP trainingen wilt geven. “De opleiding is natuurlijk wel volledig gericht op de NLP methodiek.” Op de vraag of Matthijs de opleiding adviseert aan toekomstige cursisten antwoord hij: “Normaal gesproken vragen we in NLP-termen natuurlijk eerst ‘wat maakt dat je daarin geïnteresseerd bent’, maar vanuit mijzelf gezegd doet de opleiding twee dingen. Allereerst krijg je inzicht in waar voor jou je kracht ligt als trainer en hoe je dit verstevigt en uitbouwt. Ten tweede geven de theorie en praktische oefeningen echt handen en voeten aan het trainerschap.”
Wil jij zelf als trainer voor een groep staan? De impact van trainingen en workshops verhogen door de inzet van NLP technieken? Met de opleiding Train de Trainer ontwikkel je jouw unieke meesterschap in het trainen van NLP technieken. Je gaat dieper in op jouw unieke talenten, ontwikkelt een eigen trainersstijl en werkt aan het bezielen van je trainerschap.
Geef een reactie