Verhaal over mannenkracht
Aan de bar van het plaatselijke café zit een groepje vrouwen te klagen over hun mannen. Ze lijken wel tegen elkaar op te bieden over de negatieve eigenschappen ‘hun vent’: “De mijne toont geen enkel initiatief. Nou, die van mij toont geen karakter, die waait met alle winden mee. Ach, die van mij krijg ik nooit mee om boodschappen te doen. Ha, nou, die van mij gaat wel mee maar loopt dan als een hondje achter me aan pfff”. En zo gaan ze maar door. Hun litanie aan klachten illustreren ze met fraaie voorbeelden over het gedrag hun man. Het glas wijn erbij helpt hun klachten nog kleurrijker te maken.
Dit klinkt misschien als het begin van een goede grap, maar in werkelijkheid is het toch echt minder grappig. Een bekende Nederlandse therapeut gebruikt hier de metafoor van het damestasje voor, iets waar veel mannen in zitten, ofwel: ze zitten onder de (vrouwelijke) duim.
Het volgende weliswaar fictieve praktijkverslag komt regelmatig voor:
“Henk komt mijn spreekkamer binnen. Hij is van het type van wie je een stevige handdruk verwacht, zo eentje die de spreekkamer helemaal vult. Hij praat vlot over wat hij doet in zijn dagelijks leven, hij is trots op zijn werk en functioneert naar eigen zeggen goed. Het is gewoon een aardige man. Op mijn vraag wat hem hier brengt, laat hij echter zijn hoofd hangen. Hij heeft problemen met zijn vrouw. Zij verwijt hem dat hij besluiteloos is, ze voelt zich niet gesteund, ze weet niet wat ze aan hem heeft en wie hij werkelijk is. Ze heeft hem zelfs uitgemaakt voor grijze muis. Volgens haar lijkt Henk soms op die Sire-reclame van ’wie is die man die op zondag het vlees snijdt?’ Henk gaat echte confrontaties uit de weg, en dat is ‘olie op haar vuur’. Het gevolg zijn stevige woordenwisselingen en ruzies waarin vooral zij aan het woord is. Hij kan er niet meer tegen.”
Een ander voorbeeld:
“Piet komt binnen en loopt op de drempel al over met verhalen over al die leuke dingen die hij gaat doen. Gezellige man met het ene na het andere idee. Op de vraag wat hij dan nu precies bij mij komt doen wordt het even stil. Uiteindelijk komt er na enig doorvragen uit hij dat hij dat allemaal wel wil maar er, als het puntje bij het paaltje komt, uiteindelijk maar niet toe komt om die leuke dingen ook daadwerkelijk te doen. Iedereen kent hem als de man die voor iedereen ook wel een goed idee heeft maar zelf blijft hangen in dat wat hij al jaren doet. Het ligt dus niet zozeer aan zijn capaciteiten: hij is creatief, sociaal vaardig, intelligent etc. Maar dat: en nu ga ik het ook echt doen -daadkracht- komt er maar niet van. Zo jammer van al die capaciteiten! En dit komt vaak terug in zowel het privé leven als in de loopbaan”
Deze mannen kunnen maar moeilijk hun innerlijke kracht gebruiken. En komt iemand emotioneel dichterbij, dan wordt het steeds moeilijker voor ze om hun ware aard, hun echte ‘ik’ te tonen. Vroeger – en ook nu nog in andere culturen – werd de jongen via een initiatie ingewijd tot man. Na het afsluiten van een leerproces werd de jongen als man opgenomen in de mannengemeenschap en kreeg hij, na het ondergaan van allerlei rituelen, de rechten en plichten van de familie en de stam. Bekende verhalen uit onder andere de Griekse Oudheid (Odysseus) vertellen over de reis die elke man te maken heeft, zo ook die over Hercules en het verhaal over Parcivals zoektocht naar de Heilige Graal. Naast dat ze boeiend zijn, vertellen ze vooral over de innerlijke reis die de kracht van de man vrij maakt en hem laat overwinnen.
Mannelijke kracht betekent dan ook de moed hebben om te doen wat je te doen hebt en te zeggen wat je te zeggen hebt.
Herken je jezelf in dit verhaal of heb je vragen over waar jij nu staat? Als je een stap wilt zetten in jouw ontwikkeling dan kan dat op verschillende manieren. Met coaching krijg je helderheid over waar je nu staat en kan je snel vooruitgang boeken. Een alternatief is de workshop Mannenkracht. Deze workshop betekent drie dagen ‘hard werken’ samen met andere mannen en onder begeleiding van mannen. Ook de combinatie van workshop en coaching kan een goede oplossing zijn. Eerst een paar coachingsgesprekken en vervolgens met de opgedane inzichten aan de bak!
En die over vrouwen aan de bar? Tja, op welke man waren ze ooit zo verliefd? Juist ja!
Geef een reactie