Of je nu fulltime werkt of drie dagen in de week. Een gezinsleven met vijf kinderen of zelfstandig woont. Een burn-out komt steeds vaker en bij verschillende mensen voor. Misschien ken jij ook iemand in je omgeving die burn-out klachten vertoont? Of zelfs al is omgevallen… Misschien herken je zelf de gevoelens van uitgeput, moe en energieloos zijn?

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een verzameling lichamelijke en psychische klachten die voortkomen uit overspannenheid en stress. Doordat te weinig aandacht aan deze klachten wordt besteed, neemt het stressniveau toe. Het stresshormoon in je lichaam blijft op een dusdanig hoog niveau dat je niet meer echt kunt uitrusten. Je batterij laadt niet meer op en je krijgt je energie niet meer op peil. Dit noemen we een burn-out.

 

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

 

De eerste tekenen van een burn-out

Het tijdig herkennen van een burn-out is essentieel om uit dit gevoel te komen. Het vraagt om zelfreflectie en erkenning van de signalen die je lichaam je aangeeft. Lichamelijk klachten zijn vaak hoofdpijn, extreme vermoeidheid en duizeligheid. Psychisch kunnen er angsten ontstaan, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen en prikkelbaarheid.

Wat merk je zelf?

1. Extreme vermoeidheid

Je voelt je energieloos en ‘op’, letterlijk opgebrand. Je slaapt slecht en piekert veel. ’s Ochtends kost het je moeite om uit bed te komen. Je hebt geen zin en energie meer voor activiteiten of afspraken die je normaal gesproken leuk vindt. Je lichamelijke conditie gaat achteruit.

2. Cynisme

Er ontstaat een afstand tussen jou en het werk en collega’s. Je voelt je niet betrokken bij de organisatie en kunt het niet opbrengen om betrokken te zijn. Wanneer je zo vermoeid bent, heb je geen energie meer om actief deel te nemen aan de organisatie. Je sluit jezelf buiten en neemt afstand.

3. Verminderd zelfvertrouwen

Je voelt je meer onzeker in je functie en capaciteiten. Werkzaamheden kosten je meer energie en je gaat twijfelen aan jezelf. Ben je wel goed in je werk? In plaats van een stapje terug te doen, ga je juist harder werken. Angst om te falen neemt toe.

4. Overgevoeligheid

Prikkels komen heftiger binnen. Situaties waar je normaal gesproken mee om kunt gaan, lijden nu tot een emotionele achtbaan. Deze emotionele achtbaan komt vaak tot uiting in verdriet of neerslachtigheid. Je voelt je sneller overprikkeld door geluiden en drukte. Grote groepen mensen ga je liever uit de weg.

 

Hoe herstel ik van een burn-out?

 

Voorkomen is beter dan genezen

Na het herkennen van een burn-out komt de volgende stap: erkennen. Neem je de signalen die je waarneemt ook aan? En ben je bereid hiervoor bepaalde dingen los te laten? In plaats van harder lopen uit onzekerheid juist een stapje terug doen…
NLP geeft je de tools om de signalen bij jezelf te herkennen. Je pakt de oorzaak aan bij de kern en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling?

Ja, ik wil in mijzelf investeren