Voor cursisten van AVPL geen onbekende vraag. ‘Welke plek neem jij in?’ – en – ‘welke plek hoort bij jou?’. Misschien roept juist deze vraag wel vraagtekens bij jou op. Begrijpelijk, want ben jij wel bewust van de plek die je inneemt? Stel dat je bewust zou kiezen voor jouw plek, zou je dan dezelfde innemen of kies je een andere plek? Wat betekent dat nu eigenlijk… je eigen plek innemen.
In iedere context een andere plek
In ons leven vervullen we verschillende rollen: op het werk, bij familie, in een vriendengroep, in het gezin als vader/moeder en partner. Naast de rollen die we vervullen samen met anderen, willen we ook aandacht besteden aan een eigen leven. We willen sporten, of hebben een andere hobby waar we graag tijd aan besteden voor onszelf. Ook dit vraagt van ons om een plek in te nemen.
Ons zelf bedachte verwachtingspatroon
De plek die we innemen in een specifieke context uiten we door hoe we ons in deze rol gedragen. Welke verantwoordelijkheid nemen wij op ons? En hoort deze verantwoordelijkheid wel bij ons? We zijn vaak geneigd om ons verantwoordelijk te voelen over zaken die niet bij ons horen. We willen voldoen aan het verwachtingspatroon waarvan wij dénken dat de ander die heeft. Een verwachtingspatroon die wij voor onszelf creëren, maar klopt deze verwachting wel?
Welk patroon heb jij voor jezelf gecreëerd?
We hebben een beeld van hoe wij denken te moeten zijn. De breed inzetbare werknemer, hulpvaardige collega, betrokken vriend/vriendin, lieve partner. We willen er zijn voor de kinderen, familie en die aardige buurvrouw die door een moeilijke tijd heen gaat. En naast al deze verantwoordelijkheden, hebben we ook verantwoordelijkheid voor onszelf. Want buiten de rol in andermans levens willen we ook een eigen leven hebben. Een hobby of sport waar we tijd aan besteden. Gaat het je al duizelen?
Van magische plek naar de geweten plek
In Systemisch Werk onderscheiden we de magische plek en de geweten plek. De magische plek hebben wij als kind in ons familiesysteem aangenomen. Kenmerk van deze plek is dat wij feilloos aanvoelen wat wij moeten doen – en niet doen – om bij dit systeem te horen. Onze loyaliteit aan de mensen uit ons systeem is groot. Dit gevoel is zo sterk dat we er alles aan doen om het in stand te houden. Bewustwording en inzicht maken het mogelijk dat deze plek kan groeien naar een geweten plek. Vanuit een geweten plek zijn wij in staat er te mogen zijn, ongeacht wat er speelt. De geweten plek geeft rust en zekerheid. Er ontstaat balans tussen jou en de omgeving, en de mate van verantwoordelijkheid die je op je neemt.
De geweten plek vanuit zelfvertrouwen
Bewustwording van je eigen plek maakt het mogelijk om je eigen leven in te vullen. Je staat aan het roer en bepaalt je eigen weg. Je begrijpt welke verantwoordelijkheid bij jou hoort en durft hiernaar te handelen. Je durft dit ook uit te spreken naar de omgeving en geeft hierdoor duidelijk je grenzen aan. Deze bewustwording ontstaat door het leren kennen van jouw plek in het systeem, bijvoorbeeld in de familielijn of in een organisatie. Hierbij gelden een aantal principes:
- Het recht erbij te horen; ieder lid heeft recht op een eigen plek.
- De volgorde van alle leden in het systeem.
- Balans in geven en nemen.
Familie- of organisatieopstellingen helpen om dit inzicht te krijgen. Geregeld organiseren wij Werkplaats Familieopstellingen in Leusden, Hoogeveen en Enschede. Nieuwsgierig?
Geef een reactie