Nee zeggen, luisteren naar je eigen lichaam en soms is het nodig om mensen af te wijzen. Allemaal vormen van grenzen aangeven die we knap lastig vinden. Want als we nee zeggen tegen de ander, vindt degene ons dan nog wel aardig? Ben je dan wel sterk genoeg? Of zie je nee zeggen als een zwakte…
Klopt jouw aanname wel?
We zijn ontzettend goed in het invullen van de gedachten van de ander. Aannames over hoe we overkomen en wat anderen van ons denken. Andermans gedachten vinden we soms gek genoeg belangrijker dan hoe wij over onszelf denken. Externe referentie noemen we dat. Wat we echter niet doen is checken of deze aannames kloppen. Vaak vullen wij zelf gedachten in die uiteindelijk niet kloppen met de werkelijkheid.
Analyseer je gedachten
Weet jij eigenlijk hoe je over jezelf denkt? Analyseer je gedachten eens. Die zijn vaak niet mis. Als een ander zou uitspreken wat jij tegen jezelf zegt, is de vraag hoe lang je nog met die persoon om zal gaan. Voor onszelf zijn we vaak veel strenger dan voor de ander. We pushen onszelf om aan een bepaald beeld te voldoen. En uit gemak doen we dit ook nog vooral op onbewust niveau, om een mogelijke afwijzing van onszelf uit de weg te gaan.
Bewustwording van jouw grenzen
Wie gaat er dus eigenlijk over jouw grenzen? Het is heel makkelijk om de oorzaak bij de ander te leggen. De ander die steeds over je grens heengaat. De ander die jou belt alleen maar als die hulp nodig heeft. De collega die weer een klus bij je op het bureau legt, terwijl jij het zo druk hebt. Maar is de ander wel bewust van wat jouw grens is?
Neem je eigen aandeel
Hoe zou het zijn om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Kijk eens naar jouw gedrag in de situaties waarin over je grenzen is heengegaan. Geef jij je grenzen wel aan? Eigenlijk zijn wij het vaak zelf die over onze grenzen heengaan. Wij zijn het die onze grenzen niet communiceren en anderen fluitend onze grens laten passeren. Wij zijn het die onszelf pushen om vooral beter, leuker en gezelliger gevonden te worden.
Zelfreflectie en mildheid
Het herkennen van eigen grenzen vraagt om zelfreflectie. Het is goed mogelijk dat jij niet bewust bent van wat jouw grenzen zijn. Je wordt je er vaak pas bewust van als er al ruimschoots over je grens is heen gebanjerd. Wat maakt dat jij de ander belangrijker maakt dan jijzelf? Probeer vanuit mildheid naar jezelf te kijken. Uiteindelijk ben jij degene met wie je de rest van je leven door één deur moet. Jij bent degene die er altijd voor je is. Dat verdient wel wat meer erkenning, vind je niet?
Geef een reactie