Zelfvertrouwen; waar de één ervan lijkt over te stromen, blijft een ander vaak zitten in het twijfelen aan zijn eigen kunnen. Hoe doe je dat dan eigenlijk, jezelf vertrouwen… En wanneer je geen aangeboren talent voor zelfvertrouwen hebt, hoe ontwikkel je dit dan? Met de 5 tips in deze blog helpen we je een eindje op weg.
De betekenis van zelfvertrouwen
Zelf-ver-trouwen, staat in de Dikke van Dale. Met de definitie: het vertrouwen in eigen kracht. Zelfvertrouwen gaat over jezelf vertrouwen. Herkaderd: trouw zijn aan jezelf. Gelukkig is zelfvertrouwen geen kwaliteit dat je nu eenmaal wel of niet hebt. Iedereen beschikt over een basis aan zelfvertrouwen, alleen kunnen sommige mensen er minder goed bij.
Zelfvertrouwen door de jaren heen
Waarschijnlijk kunnen we allemaal wel een situatie noemen waar we zelfvertrouwen hebben gevoeld. Denk maar eens terug aan je kindertijd. Als kind zijn we minder gevormd door gebeurtenissen, (vervelende) ervaringen en meningen van de mensen om ons heen. Vraag aan klas met kinderen wie er allemaal goed kan tekenen en alle vingers steken de lucht in. Stel je dezelfde vraag 10 jaar later aan dezelfde klas, verschijnen er al een stuk minder vingers. En vraag je dit aan een groep volwassenen, dan zijn er hopelijk nog een aantal die twijfelachtig hun hand opsteken.
Tips voor meer zelfvertrouwen
Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Zo zien wij vaak hoe cursisten aan het begin van de NLP opleiding wat terughoudend van start gaan. Stilletjes en onzeker om zichzelf te laten zien. Wat een verschil wanneer ze na een jaar vanuit kracht het certificatieweekend binnenkomen. Stralend en vol levensenergie door hun persoonlijke overwinningen van het afgelopen jaar.
Met behulp van NLP krijg je meer inzicht in wie jij bent. Je zelfvertrouwen wordt vergroot en je staat steviger in je schoenen. Kom naar een gratis NLP informatieavond bij jou in de buurt en ontdek het zelf!
Wat kun je nu doen om meer zelfvertrouwen te ervaren?
Tip 1: Maak contact met je zelfvertrouwen
De NLP vooronderstelling dat we allemaal beschikken over deze kwaliteit, geeft het vertrouwen dat we dit gevoel ook weer kunnen oproepen wanneer we het nodig hebben. Ga in gedachten eens terug naar een situatie waarin je zelfvertrouwen hebt gevoeld. Kun je contact maken met dit gevoel? Misschien voel je het ergens in je lijf. Hoe voelt dit? Welke gedachten komen in je op? Door steeds weer contact te maken met het gevoel, breng je jouw zelfvertrouwen meer in het bewustzijn. Je zult merken dat je er steeds makkelijker bij kunt komen.
Tip 2: Laat het perfecte plaatje los
Een bepaald beeld of glansrijke toekomst nastreven kan ervoor zorgen dat je onnodig druk legt op de uitkomst. Deze druk kan angst veroorzaken om te falen, voor afwijzing, of mislukking. Leg je de lat zo hoog voor jezelf dat je deze nauwelijks meer ziet? Dan is het een flinke uitdaging om vol zelfvertrouwen op pad te gaan. Laat het beeld van perfectie, of de voorwaarden waaraan iets moet voldoen los. Wanneer je vanuit acceptatie naar het hier en nu kijkt, ben je eerder tevreden met wat er is. Je ervaart meer zelfvertrouwen, omdat de huidige situatie al goed is.
Tip 3: Blijf bij je eigen waarheid
Zoals je wellicht weet kijken we allemaal vanuit ons eigen wereldmodel naar de wereld. Een wereldmodel dat is ontstaan door jouw unieke ervaringen, gebeurtenissen en overtuigingen. We hebben dus ook allemaal een andere mening over eenzelfde situatie. Vraag je aan 10 mensen wat ze ergens van vinden, dan krijg 10 verschillende antwoorden. Laat daarom los wat anderen vinden. Gun iedereen z’n eigen waarheid en vooral ook jezelf…
Tip 4: Kom uit je comfortzone
Daag jezelf uit om dingen te doen je spannend vindt. Op een gezonde manier buiten je comfortzone komen stimuleert je persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en vergroot je kwaliteiten. Misschien ontdek je kanten van jezelf waar je eerder nog niet bewust van was. Wil je graag een bepaalde stap zetten, maar vind je dit erg spannend? Focus je op de vraag die begint met ‘wat’. Wat levert het je op om deze stap tóch te zetten? Welke waarde heeft dit voor jou?
Tip 5: De kracht van visualisatie
Door te visualiseren dat iets al zo is, maak je het realistisch. Zie jezelf op dat podium staan, op iemand afstappen voor een praatje, of bij het sollicitatiegesprek. Visualiseer hoe jij wilt zijn in de situatie. Vol zelfvertrouwen, onafhankelijk en in je kracht. Herhaal deze visualisatie dagelijks en ervaar hoe je dit gevoel steeds vaker met je meeneemt gedurende jouw dag.
Hoe ga jij om met zelfvertrouwen? Hebben deze tips je geholpen, of heb je misschien andere tips? We vinden het leuk als je jouw ervaring met ons deelt in de comments!
Geef een reactie